Начин на приготвяне
За да приготвим тестото, пресяваме брашното в дълбока купа, добавяме чаена лъжичка сол и правим кладенче в средата.
В друга купа смесваме пакетче суха мая с 250 мл хладка вода и 1 ч.л. кристална захар. Покриваме и оставяме няколко минути (6-7) да постои, за да се активира маята. Когато сместа е готова, я изсипваме в кладенчето при брашното, добавяме зехтина и започваме да месим тестото. Започнете да смесвате продуктите с помощта на вилица, а в последствие, когато тестото започне да се оформя, месете с ръце върху набрашнена повърхност. След като тестото стане еластично, разделете го на 4 равни части (или колкото парчета Калцоне искате) и намажете със зехтин (или олио). Оставете готовото тесто да стегне за около час и половина - два. То трябва да бъде покрито и в топла стая.
Загрейте олиото на тиган и след това добавете каймата. Раздробете я с помощта на шпатула и я оставете да се посготви няколко минути. След това я овкусете със сол, черен пипер, подправка за месо и магданоз. Гответе, докато придобие златистокафяв цвят. Сготвената кайма отделете в купа върху салфетка, която да попие мазнината.
В друг тиган загрейте малко олио заедно с маслото и след това добавете ситно нарязаните лук, чесън и гъби. Пържете 5-6 минути и махнете от котлона (желателно е също да ги отделите в друга чиния, за да не се престояват в горещата мазнина).
Следващата стъпка е допълнителна - в тиган изсипете половин буркаче доматено пюре и овкусете със сол и захар (за да убие киселинността) на вкус. Можете да използвате пюрето и без да го обработвате допълнително. Махнете от котлона и смесете каймата, зеленчуците и доматеното пюре. Това е плънката за Калцонето.
Предварително включете фурната да се загрява. Върху набрашнена повърхност разточете тестото за една порция Калцоне. Не бива да става прекалено тънко. На едната половина сложете подходящо количество плънка, наредете пармезан върху нея и навлажнете леко краищата.
Завийте със свободната половина от тестото и с влажни ръце притеснете краищата, за да се запечата добре и да не се разтвори при печенето.
Разбийте едно яйце и помощта на силиконова четка намажете отгоре Калцонето. По желание може да поръсите магданоз за по-добра презентация.
Наредете завитите парчета Калцоне върху хартия за печене или силиконова повърхност и печете на 200-225°C за около 15-20 минути (докато тестото придобие златист цвят).
Готовото Калцоне може да гарнирате с чеснов сос.
Коментари