Начин на приготвяне
Сложете почистената от дръжки бамя във фурна да се загрее, след което я увийте в кърпа и я стрийте с ръка, за да опадат косъмчетата.
Измийте я и я залейте с 2 ч.ч. вода с 1 к.ч. оцет. Оставете да кисне на края на печката, докато зърната й набъбнат - за 1-2 часа.
Нарежете свинския шол на порции или хапки и го сложете да се задушава с малко мазнина и вода.
Щом свинското поомекне, добавете бамята с водата, в която е киснала. Разбъркайте с доматеното пюре.
Настържете лука и отделно го запържете в маслото. Поръсете го с червения пипер, разбъркайте и го добавете към свинския шол.
Овкусете с подправки и догответе ястието до пълна готовност на месото, което трябва да остане с редуцирана течност в съда.