Сиропирана Шоколадка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Звучи ли ви като вълшебно заклинание за вкусен десерт?"

Необходими Продукти

  • брашно - 160 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • олио - 100 мл
  • захар - 170 г
  • ванилия - 1 бр.
  • какао - 3 с.л. чисто 100%
  • За шоколадов сироп
  • масло - 110 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • какао - 2 с.л. 100% чисто
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 170 г
  • За кувертюр
  • бял шоколад - 75 г
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцето със захарта и прибавете киселото мляко, ванилията, олиото и какаото, като не спирате да разбивате до получаване на хомогенна смес;

Пресейте брашното с бакпулвера и постепенно го прибавяйте към сместа, като разбърквате леко с лъжица;

Изсипете сместа в подходяща тавичка, предварително намаслена, и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30 минути (моята тавичка е с размер 24/16, но ако вашата е по-широка, сладкишът би станал по-тънък и времето за печене би било по-малко, проверявайте с клечка след 20-тата минута).

Готовия сладкиш оставете да се охлади и пригответе сиропа, като първо разтопите маслото на слаб огън заедно с млякото и захарта и след това добавите какаото и ванилията, разбърквайки добре. Варете до леко сгъстяване и залейте охладения сладкиш;

След като леко поизстине, в малък съд стопете маслото за кувертюра (25 г) заедно с лъжичката мляко, на много слаб огън. Натрошете вътре белия шоколад и щом и той се разтопи, разпределете върху сладкиша на тънка струйка, образувайки фигурки или просто лентички, за да може красиво да се прелеят черния с белия шоколад.

Покрийте с чиста кърпа и оставете да престои поне 1 час. След това консумирайте с удоволствие :).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#304693
Потребител#304693
Сладкиша е уникален ? , лесно и бързо се приготвя и още по- бързо се изяжда ?
24.05.2023 10:50
1
1
Покажи всички подкоментари
Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Ето я и моята сиропирана шоколадка,божествено вкесна, много Ви благодаря за тази рецепта
05.05.2017 19:28
4
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
За тези, които са решили да приготвят този вълшебен сладкиш, искам да дам едно мъничко пояснение, което съм пропуснала в рецептата.
Преди да се сиропира сладкиша е добре да се нареже предварително, за да поеме по -добре от сиропа!
:)
25.04.2017 13:14
3
Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Ето на такъв сладкиш не мога да устоя.Мисля, че първото нещо, с което ще се захвана в събота, ще е приготвянето му
24.04.2017 19:02
1
1
Покажи всички подкоментари