Начин на приготвяне
В тази рецепта няма нищо кой знае колко различно от класическия крем карамел, но идеята да добавите малко сушена лавандула в десерта лично аз намирам за много добра.
Започнете със загряването на млякото - смесете го със захарта и сушените стръкове лавандула. Сложете да заври, разбъркайте на няколко пъти, след което го оставете да се охлади - да не е горещо.
Важно е да се отбележи, че ако не искате ароматът на лавандула да се усеща силно, може би е добре да намалите количеството ѝ.
През това време разбийте в подходящ съд яйцата много добре.
Прецедете прясното мляко, за да отстраните билката и евентуалните остатъци от нея.
Добавете към разбитите яйца на тънка струйка подсладеното и ароматизирано прясно мляко при непрекъснато разбиване.
Карамелизирайте посоченото количество захар за карамела с 1 с.л. вода - направете светъл карамел, който се разпределя на равни количества в купички за крем карамел. Количеството на карамела може да варира според вкуса ви - повече или по-малко.
Разпределете млечно-яйчната смес в чашките /по желание отново може да прецедите/. Прехвърлете ги в дълбока тава и долейте студена вода до средата им.
Сложете крем карамела да се пече на около 130-140 градуса за около 70 минути.
Готовият крем карамел се оставя да изстине и се обръща в чинийки.
Коментари