Начин на приготвяне
Маята се натрошава с 1 ч.л. захар, малко мляко и брашно да стане на кашичка. Оставя се да шупне.
Разбиват се яйцата със захарта и млякото до стопяване на кристалите. Добавят се ароматите.
В 2/3 от брашното се прави кладенче и се изсипва готовата мая. Налива се по-малко от яйчената смес, редувайки с разтопеното масло и размесвайки с брашното. Още докато е мокро тестото се добавят солта и лимоновият сок.
Брашното се добавя, за да се измеси меко и съвсем леко лепящо тесто. Докато се измесва то все повече ще спира да лепи.
Продължава да се измесва, като постепенно се добавя и олиото, всеки път хубаво да се поеме от тестото, преди ново добавяне. Когато се получи гладко и с балончета тесто се оставя в леко намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса.
Във втасалото тесто може да се добавят стафиди или сушени плодове, нарязани на малки парченца.
Размесва се леко и се оформя на фитили, които се оформят на бретцели (пуснала съм рецепта Австрийски претцел и там съм посочила как точно става оформянето на кифличката).
Нареждат се в тава покрита с хартия и се оставят отново да втасат за около 15-20 мин.
Намазват се с жълтък разбъркан с няколко капки прясно мляко и олио. Обилно се поръсват със захар.
Кифличките се пекат на 170-175 градуса за около 20 минути.
Кифлите Козуначен бретцел са готови.
Източник: На гости на едно македонско девойче