Черната торта на баба

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Черната торта на баба
Снимка: Мария Симова
4 / 10с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
16
"Едно ви обещаваме - тази баба определено е разбирала от торти"

Необходими Продукти

  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ½ ч.ч.
  • олио - ¾ ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • какао - 3 с.л.
  • брашно - 2 ½ ч.ч.
  • за сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • за крема
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 6 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • орехи - смлени за поръсване на тортата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете сиропа, като обедините съставките и варите до кипване на сиропа.

В купа поставете захарта и добавете смесените кисело мляко и сода, разбъркайте добре с телена бъркалка.

Към тях прибавете олиото, какаото и отново разбъркайте. Прибавете пресятото брашно, чаша по чаша при непрекъснато бъркане.

Сипете сместа в подмазана тава с олио и печете на 180 градуса до готовност, като проверявате с дървена клечка.

Надупчете тортата с върха на остър нож и полейте горещата торта със студения сироп и оставете да се охлади напълно. През това време си направете крема, разбийте мекото масло с пудрата захар и ванилията на крем.

Това моята бабка правеше с телената бъркалка, което ѝ отнемаше доста време, но вие го направете с миксер до получаване на пухкав маслен крем.

Намажете изстиналия шоколадов сладкиш с крема и поръсете със смлени орехи.

Черната торта на баба е готова.

Ако рецептата ти харесва, опитай и нашето шоколадово брауни или този сладкиш Негърче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
511
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Гулекова
Мария Гулекова
Задължително ли е при разбъркването на продуктите за блата да се използва телена бъркалка или може и с миксер?
06.05.2017 14:20
2
6
Iliqna Yordanova
Iliqna Yordanova
Крема не става.Не може да забъркаш масло със захар и да получиш"пухкав" крем.Пробвах и не се получава.
30.04.2017 16:43
5
9
1
Покажи всички подкоментари