Боб яхния с целина

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Боб яхния с целина8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Няма да повярвате малко целина как променя вкуса на този боб, докато не опитате"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • лук - 2 - 3 големи глави
  • целина - 1 глава
  • джоджен - 3 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • бульон - 1 кубче (зеленчуков)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1 с.л.
  • целина - няколко стръка
  • магданоз - 1/4 връзка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и се накисва в хладка вода с разтворената в нея сода бикарбонат.

Желателно е да преседи една цяла нощ. На следващият ден бобът се отцежда, измива и се изсипва в тенджера и се покрива с вода. След като първата вода заври, тя се изхвърля и се налива нова.

След като водата отново заври се добавят морковът и целината, настъргани на ситно ренде, кубчето зеленчуков бульон, джодженът и чесъна, нарязани на ситно, сол не се слага, за да се свари по-лесно бобът.

След като яденето заври, се оставя да къкри около 1 час, за да изври част от излишната вода.

В дълбок тиган или тенджера се прави запръжка от олиото, брашното и лука, нарязан на много ситно.

Постепенно при запръжката се изсипва на порции цялото количество от тенджерата с боба, оставя се да заври отново, посолява се със сол на вкус, поръсва се с мащерката, чер пипер, кимион и лют червен пипер и се прехвърля в тавичка.

Запича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час докато се редуцира течността напълно.

Бобената яхния се поднася гореща, поръсена със ситно нарязаните листа целина и магданоз.

Боб яхнията с целина е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: