Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Бял боб с праз, пъщърнак и целина на фурна

Бял боб с праз, пъщърнак и целина на фурна

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Бял боб с праз, пъщърнак и целина на фурна
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • праз - 2 бр. стръка
  • пащърнак - 1 бр.
  • целина - 1/3 глава
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • джоджен - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч.

След накисването водата се изхвърля и се бобът се залива с вода.

Слага се да заври, след което водата се изхвърля.

Залива се с нова вода, като след завиране отново се изхвърля.

Изхвърля се три пъти водата, като бобът се вари в четвъртата вода.

След завиране на четвъртата вода се прибавя содата.

Оставя се да ври до полусваряване на боба, след което водата се изхвърля и бобът се изсипва в тенджера с капак.

Празът се почиства и измива много добре.

Нарязва се на ситно.

Запържва се в силно сгорещено олио за 5 мин, след което се прибавя червен пипер.

Разбърква се за 3 мин и се изсипва в тенджерата с капак.

Пащърнакът и целината се измиват и обелват.

Нарязват се на кубчета и се прибавят към боба.

Боб яхнията се посолява със сол и се прибавя джодженът.

Залива се с топла вода.

Бобът на фурна се пече 60 мин под капак в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: