Начин на приготвяне
Загряваме маслото и зехтина и запържваме лука за 4-5 минути. Добавяме ориза и продължаваме да пържим още 2-3 минути. Сипваме виното и задушаваме, докато течността се изпари.
Загряваме бульона и към него добавяме шафрана. Взимаме 200 мл от него и заливаме ориза.
Задушаваме ориза, докато поеме целия бульон, а след това го заливаме с още 200 мл бульон и така варим, докато не вкараме целия бульон.
Накрая оризът трябва да е пухкав и мек. Отместваме го от котлона и към него сипваме лимоновата кора, зеления лук, магданоза, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре.
Сервираме ризотото в подходящи чинии с настърган на едро пармезан и поръсено с нарязан зелен лук.