Слоест тутманик

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Слоест тутманик
Снимка: Мария Симова
4 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"Толкова е вкусен, че комшийката ще си вземе не едно, а две парчета - нищо, че пак е на диета"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясна мая - 40 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • вода - 300 мл топла
  • сирене - 300 г
  • масло - 150 г (може и смес от различни мазнини)
  • яйце - 1 бр. разбито за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтворете захарта и шепа брашно на каша, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса (шупне).

В голяма купа пресейте брашното, смесете със солта и разбъркайте. Отделете една чаша брашно за доомесване, а в оставалото оформете кладенче и поставете разбитите яйца и закваската. Замесете меко и еластично тесто, като добавяте поетапно от отделеното брашно за доомесване.

Разточете тестото върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 1 см. Намажете обилно с предварително разтопената мазнина и поръсете с 1/3 от натрошеното сирене.

Сгънете кората на плик, като четирите и ъгъла съберете в средата ѝ, и обърнете сгънатия плик отново върху набрашнен плот.

Разточете кората до първоначалните ѝ размери, намажете обилно с мазнина и поръсете с другата третинка сирене и сгънете на плик. Отново обърнете плика и разточете на кора в първоначалните ѝ размери, намажете с масло и поръсете с останалото сирене.

Сгънете кората на плик и без да разточвате, обърнете в тава, покрита с хартия за печене.

Нарежете получения квадратен плик по следния начин: първо на кръст през средата на квадрата, после на кръст по диагонала на квадрата и накрая през средата на четирите ъгъла (за повече яснота разгледайте снимките).

Намажете тутманика с останалата мазнина и разбитото яйце.

Поставете тавата в студена фурна и включете първо на долен реотан на 170 градуса, след като тутманикът отдолу придобие лек златист цвят, изключете долния реотан и включете на горен реотан на същите градуси, печете до златисто кафяв цвят отгоре.

Характерното за този тутманик е че втасва, докато се пече, а резултатът е страхотен.

Слоестият тутманик е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#190765
Потребител#190765
Но, не разбрах къде се слага маята?
01.05.2017 21:19
5
1
2
Покажи всички подкоментари