Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. Млякото може да бъде леко хладко. В прясното мляко слагаме оцета и оставяме да взаимодействат поне 10-ина минути (може и повече). Разбиваме маслото и захарта. Добавяме едно след друго яйцата, като след всяко разбиваме за кратко.
В купа смесваме брашното, содата, бакпулвера, ванилията (ако е на прах) и какаото. Слагаме 1/4 от млякото към сместа с яйцата и разбиваме. След това добавяме 1/4 от брашното (смесено с всички изброени съставки). Разбиваме до еднородна смес.
Редуваме добавянето на мляко и брашно, като завършим с брашно. Включваме фурната на 180 градуса. На дъното на форма с диаметър 25-26 см слагаме хартия за печене (или намазваме с олио и поръсваме с брашно).
Изсипваме тестото във формата и изпичаме в предварително загрята фурна. Оставяме готовия блат малко да се охлади, след това внимателно изваждаме от формата и оставяме да изстине напълно. Разрязваме хоризонтално на две.
Приготвяне на еклерите:
Слагаме в тенджера водата, млякото, захарта, солта и маслото, нарязано на парченца. Загряваме до завиране, като разбъркваме от време на време, за по-бързо разтопяване на маслото. Щом сместа кипне, изсипваме наведнъж цялото брашно и бъркаме енергично с дървена шпатула (лъжица).
Държим на котлона и бъркаме, докато се оформи тесто, което да се отделя от стените на съда (около 20-30 секунди). Отстраняваме съда от котлона и оставяме да се охлади. Трябва да е топло на пипане, но не парещо горещо.
Добавяме едно яйце и разбъркваме до пълното му поемане от тестото. След това и останалите яйца, едно след друго, като след всяко разбъркваме, до неговото пълно поемане. Включваме фурната на 200 градуса.
В тава поставяме хартия за печене и отгоре с малка лъжичка слагаме купчинки от тестото, на разстояние една от друга. Изпичаме еклерите в предварително затоплената фурна, без да отваряме по време на печенето. Времето е около 20-25 минути. Готовите еклери са леки и при почукване звукът е на кухо. Изваждаме от фурната и оставяме да изстинат.
Приготвяне на крема за пълнеж на еклерите:
Слагаме в тенджерка 4 с.л. захар, 2 с.л. вода и поставяме на котлона, докато захарта се карамелизира. Изсипете половината мляко, намалете котлона и оставете захарния карамел да се разтвори напълно в млякото. Разбърквайте от време на време.
В останалото мляко слагаме 2 с.л. захар и изчакваме да се разтвори. Добавяме оризовото брашно и разбъркваме. Изсипваме кашичката с оризовото брашно в тенджерката с мляко и бъркаме докато кремът кипне.
Отстраняваме от котлона, добавяме шоколада и маслото, нарязани на малки парченца. Изчакваме да се разтопят от топлината на крема. Разбиваме с телена бъркалка. След това добавяме и фъстъченото масло. Разбъркваме хубаво. Оставяме напълно да изстине, преди да пристъпим към пълненето на еклерите.
Приготвяне на крема за тортата:
Оризовото брашно и част от млякото (около 300 мл) разбъркваме на кашичка. Останалото мляко, заедно със захарта, поставяме в тенджера на котлона да кипне. Добавяме оризовата кашичка към врящото мляко, като бъркаме енергично.
Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине напълно. Разбиваме с миксер мекото масло и пудрата захар. Напълно изстиналия ванилов крем добавяме на етапи към масления и разбиваме с миксер. Слагаме и какаото.
Сглобяване на тортата:
Шоколадовия блат разрязваме на две. Във форма с падащи стени слагаме един шоколадов блат, сиропираме с лек захарен сироп. Отгоре нареждаме еклерите като запълним празното място с крема от еклерите. След това поставяме отново шоколадовия блат, сиропираме и него с лек захарен сироп.
Намазаваме с кафявия крем. Следва пак кафяв блат, леко сиропираме и намазваме с крем. Прибираме в хладилника тортата за няколко часа. След това махаме стените на формата и намазваме тортата с крем и отстрани.
Украсяване на тортата:
Нарязваме шоколада на по-едри парченца и поръсваме отгоре тортата. Нареждаме пуричките една през друга, като между тях слагаме шоколадовите топчета.
Коментари
Поздравявам те и за това, че си си поиграла да опишеш рецептата, но кажи ми след като си направила тази чудесна торта, от къде идва това фъстъчено масло в крема за еклерите, което слагаш и защо по цялата торта има сметана, която се вижда на снимката, а аз никъде не видях да се споменава за сметана.