Начин на приготвяне
Разтворете маята в половината топличко прясно мляко със захарта. Посипете с малко брашно и оставете за 10 мин. Междувременно пресейте брашното със солта в купа и направете кладенче.
Разбийте 2-те яйца и белтъка. Сипете в кладенчето яйцата, маята и останалото мляко. Замесете меко тесто. Докато месите тестото сипвайте една по една лъжиците зехтин до поемането им от тестото.
Оформете тестото на топка. Поставете го в намазнена купа, покрийте и оставете около 1 час да втаса или до удвояване на обема.
При готовност разточете тестото на набрашнена повърхност на правоъгълник. Намажете го със зехтин. Завийте на руло. Срежете рулото през средата, като оставите края несрязан.
Усучете като плитка двете части на рулото, като защипете срязаните краища. Навийте на охлюв и поставете в намазнена форма с падащо дъно (диаметър 26 см). Оставете питката около 15 мин. да втаса.
Намажете я с разбития жълтък с прясно мляко. Изпечете я във загрята фурна на 180 градуса за 40 мин. След изваждане я намажете с бучката масло и покрийте с кърпа.
Питата със зехтин е готова.
Адаптирано от evatoneva.com.