Начин на приготвяне
Почистения шаран осоляваме и натриваме с прясно смян пипер. Поливаме с лимонов сок и бяло вино.
Във вътрешноста на рибата слагаме клонки естрагон и резенчета лимон. Оставяме в хладилник да поеме ароматите и подправките, приготвяме плънката през това време.
Всички зеленчуци наситняваме. Задушаваме в сгорещеното олио и масло лука, чесъна, моркова, гъбите, бекона, виното, червените боровинки, а домата най-накрая /без да се задушава/. Добавяме към плънката смлените или счукани на едро лешници и орехи.
Разбъркваме, осоляваме, доовкусяваме с прясно смлян пипер. Добавяме магданоза. С така приготвената плънка пълним шарана и зашиваме.
В тавичка и намазнена хартия за печене, слагаме клонките естрагон върху тях напълнения шаран, а отгоре му нареждаме парченца домат, който имитира люспите на шарана.
Поливаме със зехтин и печем до готовност - около час. Украсяваме със свежи билки и зеленчуци, резени лимон и маслини.
Бележка: Продуктите за плънката зависят от големината на рибата. Рибата за курбан трябва да е цяла с главата. Костите не се изхвърлят, а се запазват. Заравят се или се изгарят.