Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови Кюфтета»Кюфтенца от тиквички и сирене Халуми

Кюфтенца от тиквички и сирене Халуми

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Кюфтенца от тиквички и сирене Халуми
Снимка: marcheva14
1 / 3
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Уникален вкус, уникален аромат - кюфтенца за приятели"

Необходими Продукти

  • тиквички - 500 г
  • халуми - 200 г
  • брашно - около 50 г
  • галета - 50 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • бакпулвер - 1/3 ч.л.
  • копър - 1 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • пресен лук - 1 връзка
  • джоджен - листа от няколко клонки
  • мента - няколко листа (по желание)
  • сол
  • черен пипер
  • олио - за пържене
  • СОС
  • цедено кисело мляко - 200 г
  • пресен чесън - наситнен
  • копър
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка над купа, посоляват се, разбъркват се. Покриват се със свежо фолио и се оставят да 1 нощ хубаво да се изцедят на стайна температура.

След тези часове се поставят в купа, прибавя се настърганото на едро ренде сиренето Халуми, наситнени пресен лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркват се. Добавят се яйцата, брашното, бакпулвер и галетата.

Разбърква се и ако е прекалено влажна сместа се добавя и още галета. Тя трябва да е влажна, но и еластична, да не е на трохи, за да не се раздробяват зеленчуковите кюфтенца при пърженето им.

С лъжица за сладолед или супена се поставят в нагорещена мазнина и се пържат до хубав златист цвят. Изваждат се върху домакинска хартия да се изцедят от мазнината. Сервират се с млечен сос.

Кюфтенцата от тиквички и сирене Халуми са много вкусни!

Източник: Бон Апети

Забележка: Ползвала съм оригинално сирене Халуми. Прилагам снимка на такова, защото при пърженето то се разтапя и за достоверност предпочитам да го снимам, защото и да разчупя тиквеното кюфтенце то няма да се забележи.

..............................................

Халуми е традиционно сирене от Кипър. Най-често се среща от козе или овче мляко, понякога се добавя и краве, но това е рядко, основно е козе сирене.

На снимката, която прилагам към рецептата, се вижда, че е то е твърдо и е точно като тухличка.

Когато не е топлинно обработено няма особени вкусови качества, леко соленее, но след като се приложи топлинна обработка то става изключително вкусно, меко и с много характерен свой си вкус, неповторим.

Може да се приготвя на грил тиган, да се запича във фурна, да се запържва в зехтин/масло, да се поднася като предястие, също така и към плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Кари, здравей!
Наистина много хубави станаха, а и на снимката се вижда, колко са пухкави. Ако имаш Халуми може и да пробваш, ако нямаш ще добавиш бяло сирене и пак ще се получат. Често ходя до Гърция и винаги си купувам на количество, затова и имам Халуми, много го ползвам, то е невероятно сирене, но може би знаеш.
10.05.2017 00:11
1
1
Покажи всички подкоментари
Карина Жекова
Карина Жекова
Миме, изглеждат божествено! Умирам за кюфтета от тиквички, тези сигурно са невероятни!
09.05.2017 23:29