Начин на приготвяне
Бекона нарязах на тънки парчета, залях с голяма чаша гореща вода и го оставих да се изкисне около 2 часа. След това го пръжнах в тиган с малко олио, без да се препържва. Днес така реших да бъде и ми хареса, месцето стана по-сочно. Към края на пърженето поръсих само малко сол и черен пипер.
За гарнитурата:
В съд се загрява малко олио и се задушават печурките, измити, обелени и нарязани на ивици, като се заливат с една кафена чашка топла вода. След като се изпари водичката, се прибавя измитият и отцеден ориз.
Разбърква се няколко пъти и се прибавят нарязания пресен лук, чесън и една шепа праз. Малко след това се добавя и спанакът, изчистен предварително от дръжките и измит, който направо се накълцва в тенджерата.
Отново се разбърква и щом омекне спанакът, се залива с 3 ч.ч. вода. Поръсва се с подправки - сол, черен пипер, джоджен и девесил. Оставя се да се готви 15-на минути, котлонът се изключва и се оставя под капак, за да си обере водичката оризът.
Освен зеленията в ориза обезателно ще му отива цяла купа зелена салата.