Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Свински дроб със лапад

Свински дроб със лапад

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Свински дроб със лапад
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Вкусно по селски - сега гарнирайте с бутилка вино и хапвайте с апетит"

Необходими Продукти

  • свински дроб - 300 г
  • лук - 2 глави
  • лапад - 300 г
  • олио - 100 мл
  • вино - 1/2 ч.ч.
  • масло - 150 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският дроб се измива, нарязва се на две през средата.

Слагаме на котлона тенджера с вода да заври, след като заври, пускаме дроба във водата за 7-8 мин, той ще промени цвета си. Целта е да се махне кръвта от него чрез тази термична обработка.

Махаме го от врящата вода и го оставаме да изстине. Нарязва се на парченца, големината и дебелината зависи от вас.

Лапада го измиваме и го попарваме във вряща вода. Той ще промени цвета си и така ще разберете, че е готов (около 4-5 мин).

Изваждате го от водата и го отцеждате с помощта на гевгир.

Обелвате и нарязвате на ситно лука, разтопявате половината масло в дълбок тиган и добавяте лука да се запържи. След като поомекне, добавяте дроба, черен пипер и виното.

Трябва да се готви под капак, така че да може да се задуши и да се изпари виното (около 15-20 мин).

След като се е изпарило виното, добавяте останалото масло и лапада, разбъркайте, докато се омесят добре.

След като се омесят добре, махате от котлона и овкусявате със сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: