Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа и него и се прави кладенче. Маята я разтваряме хладка вода.
Вътре слагаме 2 с.л от брашното и 1 ч.л мед. Разбъркваме, за да се разтвори добре маята, и я оставяме покрита за 5-6 мин.
В брашното слагаме и щипка сол. После прибавяме течността в кладенчето и месим.
Замесеното тесто го слагаме върху масата, върху която ще работим, и го доомесваме. Трябва да стане меко и гладко тесто.
Оставяте да втаса на стайна температура, покрито с кърпа за около 50 мин. Трябва тестото да втаса.
Делим тестото на равни по големина части. Сипваме малко брашно върху масата и разточваме всяка топка с точилка, така че да станат като кръг.
Докато разточваме, за да не лепне, също ръсим с брашно.
Натрошаваме сиренето. Слагаме от сиренето в половината питка и прегъваме. После слагаме и на всички останали.
Взимаме една вилица и с зъбите и притискаме прегънатите части на питките.
Слагаме олио около 1 ½ ч.ч в тиган или тенджера да загрее хубаво и пържим по две-три питки едновременно. Обръщаме пирожките по време на пърженето.
Пирожките със сирене и мед са готови.