Плакия с млада бакла

Анелия ЦоневаАнелия Цонева
Готвач
924101491
Плакия с млада бакла4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Плакия и то каква, пръстите да оближете и чинията да отопите"

Необходими Продукти

  • бакла - 1500 г
  • лук - 2 глави
  • моркови - 3 бр.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • бульон - 1 бр. зеленчуков
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • копър - 2 с.л. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зеленчуците, като не забравяте да отрежете двете крайчета на баклата.

Подберете възможно най-младата бакла. Нарежете зеленчуците на дребно, а баклата оставете на по два сантиметра дължина.

В тенджерка загрейте две супени лъжици слънчогледово олио и запържете в него лука и морковите.

Когато те омекнат добавете баклата и я запържете за две-три минути. Залейте със 700 мл вода и натрошете вътре едно кубче зеленчуков бульон. Посолете и оставете да къкри на слаб огън.

През това време в друг съд /дълбок тиган например/, подходящ за приготвяне на сосове, загрейте останалото олио и запържете в него първо брашното докато придобие златист загар, а после и червения пипер, като внимавате да не прегори, защото ще горчи. Добавете при непрекъснато бъркане доматеното пюре.

Угасете запръжката много внимателно с един-два черпака от бульона на яхнията. Бъркайте докато се получи гладък сос без бучки и го изсипете в другата тенджера.

Добавете трите скилидки чесън, накълцани на ситно и гответе да готовност.

Ако прецените, че има нужда, добавете вода, докато постигнете желаната от вас гъстота на яхнията.

Когато е напълно готова плакията, изключете котлона и поръсете с 2 с.л. ситно накълцан пресен копър.

Плакията с млада бакла е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: