Начин на приготвяне
Обелете картофите, нарежете ги на парчета и ги добавете в подсолена вода. Сварете ги до готовност, прецедете и ги намачкайте на пюре. Добавете маслото, сол и черен пипер на вкус, разбъркайте до гладка смес.
На етапи добавяйте с непрекъснато бъркане прясното мляко до гъста смес (ако е не е нужно, не добавяйте цялото количество), и оставете да се охлади.
Нарежете добре измития патладжан на филии, не по големи от 1 см, посолете на вкус и оставете настрани, през това време направете плънката. В 2 с.л. олио запържете ситно нарязания лук до омекване, добавете каймата, кимиона и продължете да пържите до раздробяване на каймата.
Към тях прибавете нарязаните пиперки на ситни кубчета и обелените и настъргани домати, смесени с 2 щипки захар. Варите сместа за плънката на бавен огън до изпаряване на сока им, посолете и добавете черен пипер на вкус, оставете ястието да се охлади.
Подсушете филийките патладжан с кухненска хартия и запечете на оребрен тиган, намазан с малко олио. Нагрейте тигана и наредете филийките да се пекат, печете от двете страни до леко омекване (за да не се разпаднат).
В намазана тавичка с малко олио подредете филийките патладжан на разстояние една от друга, поставете по 1 пълна с.л. от плънката върху всеки резен патладжан.
С мокри ръце оформете от пюрето малки сплескани питчици и поставете върху плънката, като се стремите да направите купол, който заглаждате с мокра лъжичка.
Поръсете кебапа с настъргания кашкавал равномерно и поръсете с червения пипер. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до лек златист загар.
Сервирайте ястието топло с любимата ви салатка! Конак кебапът е готов.