Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Св. св. Константин и Елена

Питка за Св. св. Константин и Елена

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Питка за Св. св. Константин и Елена
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
22/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Пожелайте здраве и дълголетие на именниците с вкусна пита"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясна мая - 1/2 кубче (21 г)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • плънка
  • краве сирене - 200 г
  • кашкавал - 150 г
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • семена - микс за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в малко от топлото мляко с захарта и поръсете с брашно, оставете да шупне и изпълни купичката, за препоръчване е битова керамична, която задържа топлината.

Разбийте яйцата с прясното, кисело мляко и олио. Пресейте брашното и добавете солта, прибавете яйчената смес и маята. Замесете гладко еластично тесто, което покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Готовото тесто разделете на две, от които ще оформите два широки фитила, които ще намажете с масло, и поръсете със сирене и парченца кашкавал.

Ако искате да направите две питки, ако имате по малки форми за кекс, разделете тестото на четири части.

Двата фитила усучете и поставете във формата за кекс, която предварително сте намазали с повече олио и брашно.

Оставете да втаса, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио, поръсете със семената и печете в загрята фурна на 160 градуса по моята печка, ако вашите са по слаби, можете да печете и на 180 градуса -

това вие ще прецените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: