Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Чийзкейк»Лек бананов чийзкейк

Лек бананов чийзкейк

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лек бананов чийзкейк
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Ето го новият хит сред сладкишите! Толкова ефирен, пухкав и вкусен чийзкейк с вкус на банан едва ли сте опитвали"

Необходими Продукти

  • За блата
  • шоколадови бисквити - 150 г
  • масло - 50 г
  • бананов ликьор - 2 с.л.
  • За бананова смес
  • сирене филаделфия - 300 г
  • банан - 1 бр., голям, добре узрял
  • яйца - 2 бр.
  • ванилова захар - 1 пакетче (5 г)
  • лимон - 1/2
  • кафява захар - 50 г (може и нормална)
  • дулсе де лече - 30 г
  • царевично брашно - 1 с.л. фино, с връхче
  • За Бананов топинг
  • банан - 1 бр.
  • кафява захар - 2 с.л. (може и нормална)
  • масло - 20 г
  • вода - 20 мл
  • ромова есенция - 2 - 3 капки
  • За декорация
  • бадемов крокан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата натрошете бисквитите на по-едри трохички, слагайки ги в найлонова торбичка и минавайки с точилка отгоре. Може да ползвате и блендер, но тогава биха станали на ситен пясък, което също е приемливо като вариант. Смесете ги добре с разтопеното масло и ликьора и разстелете в тавичка с откопчаващо се дъно (диаметър 20-22 см е идеален за това количество смес).

Притискайте и заравнявайте блата с обратната страна на лъжица. Поставете във предварително загрята на 160 градуса фурна за 5 минути, след което оставете настрана.

За банановата смес за тортата, разбийте с миксер крема сиренето и захарта и постепенно добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате - до гладка смес.

Намачкайте с вилица банана и го полейте със сока от лимона и ваниловата захар. Кората на лимона настържете. Прибавете и тези съставки към предишната смес заедно с царевичното брашно и разбийте отново с миксер до интегрирането им.

В тавичката върху шоколадовия блат изсипете половината смес и отгоре разпределете дулсе де лече, след това сипете останалата смес и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минутки или докато тортата почервенее леко отгоре и по ръбчетата. Извадете и оставете настрана.

За топинга си нарежете банана на колелца, а във 20-те мл вода разтворете капките ромова есенция (вместо това може да ползвате 10 мл вода + 10 мл ром).

В малък съд на котлона сложете двете лъжици захар и водата с ром и изчакайте да започне да се карамелизира. Щом това стане, веднага добавете маслото и нарязания банан и гответе около 2 минути на среден огън.

Готовия топинг разпределете в центъра на тортата или по цялата ѝ повърхност. Декорирайте с крокан.

Щом изстине, чийзкейкът е готов за консумация. Откопчайте формата внимателно, като преди това сте минали с нож по ръбовете.

Става много въздушен и фин, затова режете парченцата с подходящ остър нож, без да упражнявате много сила.

Приятна наслада на сетивата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: