Начин на приготвяне
Обелете и нарежете всички зеленчуци на парченца (ако краставицата има семенца, отстранете вътрешността ѝ). Поставете ги във дълбок съд с по-високи стени заедно с водата и щипка сол и пасирайте до гладка смес.
Прибавете зехтина на тънка струйка, сложете черния пипер и балсамовия оцет (може и обикновен винен или ябълков) и още малко сол на вкус и отново пуснете пасатора за кратко, за да се интегрира всичко добре.
Опитайте и прибавете още оцет, сол или чесънче според вашите предпочитания и вкус, както и още водичка, ако искате гаспачото по-рядко.
Сервирайте в чашки или купички, добре охладено и поръсете със сиренето, разронено на ситни трохи. Капнете отгоре няколко капки зехтин и декорирайте с кръгче краставичка.
Гаспачо е студена испанска супа, а това е един по-различен вариант, който се надявам да ви допадне.Идеално е за предястие в горещите летни дни, вкусно и разхлаждащо!