Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Печен заек»Пълнен заек с ориз и картофи

Пълнен заек с ориз и картофи

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Пълнен заек с ориз и картофи
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Който гласува за този страхотен пълнен заек, ще получи допълнителна порция от него"

Необходими Продукти

  • заек - 1 цял /+ сърцето и дробчето/
  • ориз - 1 ч.ч.
  • босилек
  • чубрица
  • розмарин
  • сол
  • черен пипер
  • картофи - 4 бр.
  • гъби - 200 г
  • подправка за барбекю
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива и се слага в тенджера с вода, колкото да го покрие да заври. След като заври оризът, се оставя на котлона за около 7 минути и се маха. Оризът се измива със студена вода и се отцежда.

През това време се нарязват сърцето и дробчето на заека. Нарязват се също така и гъбите. Оставят се 2-3 гъби, които се режат на по-едри парчета и се слагат при картофите и върху заека.

В тиган се запържват леко нарязаните на малки парчета сърце и дробче. След това към тях се прибавят и нарязаните гъби. Оставят се да се задушат на котлона. Когато гъбите са почти готови, се прибавя и оризът.

Подправя се с чубрица, босилек, розмарин, сол и черен пипер. Сместа се разбърква от време на време. Заекът се измива и се посолява.

След като сместа е готова, се сваля от котлона и с нея се пълни заекът. На мен ми остана малко от сместа и я оставих отстрани на заека.

Картофите се измиват и се режат. Слагат се отстрани на заека и се поръсват с подправката за барбекю. Прибавят се и гъбите. С нея се ръси и заекът.

Готовия заек се завива с домакинско фолио и се слага във фурната да се пече на 180-200 градуса за около 2 часа. 20-тина минути преди да свърши времето, се маха фолиото и се оставя да се запече леко заека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: