Начин на приготвяне
Оризът се измива и се слага в тенджера с вода, колкото да го покрие да заври. След като заври оризът, се оставя на котлона за около 7 минути и се маха. Оризът се измива със студена вода и се отцежда.
През това време се нарязват сърцето и дробчето на заека. Нарязват се също така и гъбите. Оставят се 2-3 гъби, които се режат на по-едри парчета и се слагат при картофите и върху заека.
В тиган се запържват леко нарязаните на малки парчета сърце и дробче. След това към тях се прибавят и нарязаните гъби. Оставят се да се задушат на котлона. Когато гъбите са почти готови, се прибавя и оризът.
Подправя се с чубрица, босилек, розмарин, сол и черен пипер. Сместа се разбърква от време на време. Заекът се измива и се посолява.
След като сместа е готова, се сваля от котлона и с нея се пълни заекът. На мен ми остана малко от сместа и я оставих отстрани на заека.
Картофите се измиват и се режат. Слагат се отстрани на заека и се поръсват с подправката за барбекю. Прибавят се и гъбите. С нея се ръси и заекът.
Готовия заек се завива с домакинско фолио и се слага във фурната да се пече на 180-200 градуса за около 2 часа. 20-тина минути преди да свърши времето, се маха фолиото и се оставя да се запече леко заека.