Начин на приготвяне
Бисквитите и лешниците смиламе на ситно с помощта на кухненски робот.
Добавяме разтопеното масло (125 г). Получените маслени трохи поставяме в предварително застелена с кухненска хартия форма с падащ ринг и притикаме добре.
Може да се използва обратната страна на лъжица, за да загладим по-добре основата. Може да оформите и лек ръб около краищата. Тук вариантите са два -да оставите основата за около 30 мин във фризера да стегне маслото или да запечете за 5 до 8 мин в умерена фурна.
Самия сладкиш ще печем на водна баня, така че формата (за да не изтече сместа или попадне вода), увиваме плътно в алуминиево фолио и я поставяме в по-голяма тава.Наливаме вода - около 1 пръст височина.
Яйцата разбиваме със захарта. Добавяме останалите продукти - сметана, рикота и лимончела и разбъркваме отново.
Внимание: Бъркаме на ръка с помощта на тел или много бързо с миксер до хомогенна смес за минимално време, за да не вкараме много въздух в сладкиша. Така при печене той ще се напука.
Готовата смес изливаме върху основата и печем за около 45- 50 мин при максимална температура от 160-170 градуса. Оставяме сладкиша да изстине във фурната за да предотваратим отново напукване. Хубаво е да престои в хладилник поне една нощ. Гарнираме с пресни плодове и/или сладко по избор или шоколадов топинг, който приготвяме от разтопени шоколад, масло и фъстъчено масло.