Начин на приготвяне
На измитите тиквички им се отрязват капачетата откъм дръжките и с тънък и остър нож се издълбава вътрешността им.
В зехтина се запържват нарязаните глави лук, доматеното пюре, нарязания шамфъстък, бахарът, лъжичка захар, джодженът и измитият ориз.
Разбърква се на умерен огън, докато оризът стане прозрачен. Добавят се солта и вътрешността от издълбаните тиквички.
С получената смес се напълват тиквичките и се нареждат в тавичка. Добавя се малко мазнина, сол на вкус и вода.
Ястието се пече на фурна около 30 минути при 200 градуса.
За пестото нарязваме измитият и подсушен копър, прибавяме пасирания чесън, сол, зехтин и балсамов оцет.
Гарнираме с пържени пресни картофки и копърово песто.
Тиквичките с ориенталска плънка и шамфъстък са готови.