Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Квадратна тавичка - около 23 см. Дъното и стените ѝ са намаслени с растително масло. Покрито е с хартия за печене.
Пандишпан
Яйцата и захарта се разбиват на висок скорост с миксера, докато побелят. Добавя се ванилията и отново се разбърква. Брашното се пресява директно върху сместа и внимателно с шпатула се разбърква. Накрая се добавя и разтопеното масло със стайна температура. Сместа се изсипва в тавичката, заглажда се.
Пече се на 170-180 градуса за около 12-14 мин.
Готовият пандишпан се изважда от фурната, оставя се за около 5-7 мин в тавичката, изважда се и се оставя върху решетка да се охлади напълно. Нарязва се на равни квадратни парчета и две по две се слепват със сладко от малини. Оставят се настрана.
Ванилов крем:
Млякото се изсипва в касерола. Добавят се и семенцата от ваниловата шушулка и самата шушулка. Оставят се на умерен огън да кипне.
Междувременно се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Към тях се добавя и царевичното нишесте, като се разбърква много добре с тел, за да няма бучки.
Кипналото мляко се добавя през цедка на тънка струйка при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера. Сместа се връща в тенджерката и отново се поставя на умерен котлон към слаб, разбърква се непрекъснато, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се добавя маслото.
Готовият ванилов крем се разстила на плосък поднос, покрива се с фолио и се оставя за се охлади напълно (разстилането на плосък поднос не е задължително, прави се за по-бързото му охлаждане. Фолиото винаги е задължително, за да не хване коричка).
Тофи:
Захарта се разтопява до светъл карамел. Сметаната се кипва и се добавя към карамела. Разбърква се енергично. Сваля се от огъня и се оставя на стайна температура , докато леко се охлади. Тогава се добавя и начупеният бял шоколад и маслото. Разбърква се до еднородна смес. Охлажда се.
Сглобяване:
Сметаната се разбива до сняг.
Сглобяването на трайфъла може да се направи в голяма стъклена купа с вместимост около 1 литър или подходящи чаши.
На дъното се поставят слепените с малини пандишпанови парчета. Обилно се сиропират с виното. Отгоре се заливат с ванилов крем. По периферията се нареждат разполовени ягоди, а в средата ягодите са поставят нарязани на кубчета. Върху тях се излива Тофи, а най-отгоре се залива със сметана. Декорира се по желание.
Оставя се в хладилник за най-малко 4 часа.
Сервира се с лъжица за сладкиш, ако е приготвен в купа, като се загребва от всички слоеве.
Ягодовият трайфъл с пандишпан и тофи е готов.
Източник: Й. Петрова
Забележка: Изключително вкусен, ароматен и свеж десерт. По принцип се приготвя в голяма стъклена купа и се поднася накрая на вечерта, като всеки сам си сервира, като се загребва от всички слоеве. Може да се приготви и в подходящи стъклени чаши, но правилото е да е в купа с дълга лъжица за сладкиш.
Ползвала съм вино Порто за напояване на пандишпана.
Коментари
1. Пандишпанът би могло да се замени с бишкоти, но пък е удоволствие да се работи.
2. Виното Мадейра е класика за английския трифъл, но би могло да се замени с всяка сладко вино, както съм посочила и в рецептата, също ликьор, ром не е подходящ според мен защото е много остър, но също така може да се ползва и плодов сок
3. Ваниловият крем не може да се замени с нищо. Това е.
4. Тофито, може да се замени с Дулсе да Лече.
5. Като плодове може да са всякакви пресни, боровинки, малини или други дребни такива.