Начин на приготвяне
Форма, подходяща за клафути, се намазва с масло и се поръсва с 2 с.л. захар, която е разпределена навсякъде из формата. Фурна - 170 градуса.
Почистват се плодовете и се оставят настрани. В купа се разбиват яйцата, солта, ванилията и захарта до плътна смес - до побеляване. На три пъти през сито се прибавя брашното, а млякото на два пъти, като се завършва с брашно. Добавя се и капката бадемов екстракт.
Внимателно се прибавя и разтопеното масло със стайна температура. Разбърква се на слаба степен на миксера.
Плодовете се изсипват във формата и се заливат със сместа.
Пече се на 170-180 градуса около 40-45 минути. Охлажда се за около 15 минути и се напудря леко с пудра захар.
Сервира се на тортени парчета, леко топли. Може да се добави и топка сладолед.
Френското клафути с ягоди и череши е готово.
Източник: Homecooking
Забележка: Изключително приятен, бърз и лесен сладкиш. Тестото е повече като вид палачинково, плътно и с аромат от плодовете и капката бадемов екстракт. Набухватели не се добавят, тази роля играят разбитите на яйца със захарта.
Оригиналното клафути по мнение на Марта Стюърт се прави с череши и костилките им. Прецених, че това е по-удачен вариант с почистени череши. Също така може да се ползват всякакви плодове, къпини, малини, боровинки, вишни и др.
Коментари