Испанско задушено

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
04/06/2017
"Истински празник за сетивата - феерия от вкусове и аромати, която ще ви изстреля в слънчева Испания "
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 036
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистват се лукът и чесънът. Чушките също се почистват и се нарязват на парчета. Патладжанът се обелва на ивици, нарязва се на парчета, посолява се и се оставя да пусне соковете си.

Стековете, ако имат някакви ципи и жилки, задължително се почистват, намачкват се с пръсти и нарязват на парчета. Обелва се и чоризото и се нарязва на колелца.

В тенджера се сипва зехтин, около 2-3 с.л., и се задушава първо половината наситнен чесън, а след това се добавя наситнен лук и червен пипер. Разбърква се и се готви за около 2 мин.

След това се добавя месото и чоризото и се запържва за още 5-7 минути да добие приятен загар. Добавят се чушките, измитият и подсушен патладжан.

Натрошава се кубчето бульон и се добавят 200 мл вода, изсипват се и кутията с домати (ако се ползват пресни такива се обелват, маха им се вътрешната мокра част, нарязват се на кубчета), лъжичката захар, сол и прясно смлян черен пипер.

Поставя се капак на тенджерата и се оставя да къкри за около 45 минути или докато се свари хубаво месото.

ОРИЗ:

Шафранът се накисва в малко вода. Оставя се за около 15 минути да оцвети хубаво водата. В тенджера се сипва зехтин и лъжица масло. Първо се запържват останалият чесън, куркумата и подправката Рас Ел Ханут за около 2 минути.

Добавя се оризът, разбърква се, изчаква се докато леко побелеят зърната отвътре и се налива вода - 1: 2.5 + водата от шафрана. Тенджерата се захлупва с капак и се оставя на умерен котлон за около 15 минути или до готовност. Сервира се жълт ориз, а върху него се сипва месо, зеленчуци и сос.

Източник: 24 kitchen

Забележка: Ползвала съм домати консерва, която няма много вода е и основно пулпа. Месото ми беше свински стек и не се наложи почистване от ципи и жилки.

Подправката Рас Ел Ханут е емблематична мароканска подправка за ориз, кускус и подобни. Съдържа смлени кориандър, канела, джинджифил, карамфил, бахар, индийско орехче и др. Обикновено е микс от 30 вида смлени подправки. Придава прекрасен и запомнящ се вкус. Предлага се в Био магазините.

За ориз съм ползвала дългозърнест ориз Жасмин, който е много подходящ за гарнитури, както е и тук.

Рейтинг

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Христо Славейков
И защо на снимката оризът е Бял, след като сме сложили куркума и шафран?
0
0
Христо Славейков
Страхотна рецепта, но много сбъркана като времена за готвене на отделните продукти и особено силата на огъня! Когато сложих чесънът за ориза на котлона, който беше на 4-та степен и чесъна изгоря за секунди...затова приготвих ориза на мноого слаб огън, което не бе упоменато в рецептата!!!
0
0