Начин на приготвяне
Почистват се лукът и чесънът. Чушките също се почистват и се нарязват на парчета. Патладжанът се обелва на ивици, нарязва се на парчета, посолява се и се оставя да пусне соковете си.
Стековете, ако имат някакви ципи и жилки, задължително се почистват, намачкват се с пръсти и нарязват на парчета. Обелва се и чоризото и се нарязва на колелца.
В тенджера се сипва зехтин, около 2-3 с.л., и се задушава първо половината наситнен чесън, а след това се добавя наситнен лук и червен пипер. Разбърква се и се готви за около 2 мин.
След това се добавя месото и чоризото и се запържва за още 5-7 минути да добие приятен загар. Добавят се чушките, измитият и подсушен патладжан.
Натрошава се кубчето бульон и се добавят 200 мл вода, изсипват се и кутията с домати (ако се ползват пресни такива се обелват, маха им се вътрешната мокра част, нарязват се на кубчета), лъжичката захар, сол и прясно смлян черен пипер.
Поставя се капак на тенджерата и се оставя да къкри за около 45 минути или докато се свари хубаво месото.
ОРИЗ:
Шафранът се накисва в малко вода. Оставя се за около 15 минути да оцвети хубаво водата. В тенджера се сипва зехтин и лъжица масло. Първо се запържват останалият чесън, куркумата и подправката Рас Ел Ханут за около 2 минути.
Добавя се оризът, разбърква се, изчаква се докато леко побелеят зърната отвътре и се налива вода - 1: 2.5 + водата от шафрана. Тенджерата се захлупва с капак и се оставя на умерен котлон за около 15 минути или до готовност.
Задушеното свинско се сервира жълт ориз, а върху него се сипва месо, зеленчуци и сос.
Испанското задушено е много вкусно.
Източник: 24 kitchen
Забележка: Ползвала съм домати консерва, която няма много вода е и основно пулпа. Месото ми беше свински стек и не се наложи почистване от ципи и жилки.
Подправката Рас Ел Ханут е емблематична мароканска подправка за ориз, кускус и подобни. Съдържа смлени кориандър, канела, джинджифил, карамфил, бахар, индийско орехче и др. Обикновено е микс от 30 вида смлени подправки. Придава прекрасен и запомнящ се вкус. Предлага се в Био магазините.
За ориз съм ползвала дългозърнест ориз Жасмин, който е много подходящ за гарнитури, както е и тук.
Коментари