Малки солени питчици с маслена поръска

Даниела РусеваДаниела РусеваГотвач31981781
05/06/2017
"Тази рецепта заслужава специална награда - толкова вкусни питки никога не бяхме опитвали "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Порции40
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо906
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото:

Пресява се брашното, оформя се кладенче от него и се сипва затопленото прясно мляко, в което предварително добре се е разтворила маята с една лъжица захар и две лъжици брашно. Прибавят се едно цяло яйце и един жълтък, сол и олио.

В киселото мляко се шупва бакпулверът и се добавя в брашното. Замесва се еластично и меко тесто. Слага се в леко намаслена купа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

От готовото тесто се откъсват малки топчета с големина на орех. Овалват се в длани и се подреждат на разстояние едно от друго в тава, предварително намазана с краве масло. Отново се изчакват да втасат.

Приготвяне на поръската:

В малка тенджерка се слага пакетче краве масло на котлона и се бърка да се разтопи. Отдръпва се, посолява се и се сипва галетата, разбърква се и се оставя да изстине.

Белтъкът се разбива с вилица на пяна и питките се намазват с четка. Върху всяко топче, без да се натиска, се слага по една чаена лъжичка от маслената галета.

Питчиците се изпичат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекат се до леко зачервяване. Стават много вкусни и са мекички.

Излизат една голяма тава и една по-малка. Може да се прибере в хладилника и от това тесто да се изпържат мекици на следващия ден.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар