Бисквити с лавандула

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бисквити с лавандула
Снимка: marcheva14
2 / 4
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
33 мин.
Порции
24
"Ароматни изкушения от кухнята на Готвач.БГ"

Необходими Продукти

  • масло - 100 г на стайна температура
  • кафява захар - 50 г светла
  • жълтъци - 1 бр. (L размер)
  • брашно - 160 г + още малко за разточване
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ванилова есенция - 1/2 ч.л.
  • кора от лайм - 1 ч.л настъргана
  • лавандулови цветове - 1/2 с.л. сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; плоска тава покрита с хартия за печене.

В купа с миксер се разбива маслото на пух и се добавя захарта. Добавя се жълтъкът, кора от лайм и ванилията.

Брашното се пресява с бакпулвера и солта. Добавя се към маслената смес и се замесва меко тесто. Разточва се на набрашнен плот с дебелина около 5-6 мм.

Отгоре се поръсва с лавандулата. С точилката се притискат, така че да се залепят за тестото.

С формичка се изрязват желаните фигурки. Най-подходяща е формата на сърце.

Бисквитите се нареждат в тавата върху хартията.

Пече се на 180 градуса точно за 8 минути. Бисквитката трябва да остане бледа, а леко по края да се е зачервила.

Оставят се в тавата за да се охладят за около 10 минути и след това се изваждат до пълното им охлаждане.

Бисквитите с лавандула са готови.

Източник: Й. Петрова по идея от книгата The Golden Book of Cookies

Забележка: Тестото е силно ронливо и ако не може да се събере, се оставя в хладилник за около 15 минути и ако и след това време отново не може добре да се оформи на кръг се добавя 1/2 с.л. ледена вода и се измесва с ръце за кратко време. Тестото ще стане меко и еластично и удобно за разточване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Мария, разтопи ми сърцето с тези бисквитки, лавандулата се свързва с Прованс / средиземноморието/, и кафе във сервиз от френска керамика, ако не греша
06.06.2017 10:16
1
Покажи всички подкоментари