Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Пълнено пиле с картофки и сарми

Пълнено пиле с картофки и сарми

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пълнено пиле с картофки и сарми
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
12
"Всичко, което искаме за Коледа, е да имаме два стомаха, за да се наядем до насита с това уникално пълнено пиле с картофки и сарми"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. голямо (бройлер)
  • подправки за пилето
  • олио - 100 мл
  • соев сос - 2 с.л.
  • универсална подправка - 2 с.л. пикантина за пиле
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • за сармите
  • кайма - 500 г смес
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кисело зеле - листа
  • за плънка
  • картофи - най - дребните, а количеството им е според големината на кухината на пилето
  • чесън - 5 скилидки
  • масло - 60 гр меко
  • черен пипер - 1 щипка
  • розмарин - на вкус
  • магданоз - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете почистеното пиле. В купа смесете подправките за него заедно с олиото, разбъркайте добре. Започнете да втривате сместа в пилето чрез масажиране навсякъде по повърхността му за няколко минути, оставете настрани до момента, в който ще ви потрябва.

За сармите запържете ситно нарязаният лук до омекване в малко олио. Добавете ориза и разбъркайте, поръсете с червения пипер и залейте сместа с 1 ч.ч. топла вода, посолете на вкус.

След като оризът попие водата, свалете от огъня и оставете да се поохлади. Прибавете каймата към сместа, черния пипер и омесете много добре до еднородна смес. Почистете листата на киселото зеле от грубите части и оформете малки сармички като добавяте по 1 ч.л. от сместа.

За плънката на пилето обелете, измийте и подсушете по възможност най-дребните картофки в дома ви, поръсете ги с подправките и добре ги оваляйте в тях заедно с маслото. Напълнете кухината на пилето с тях и зашийте прореза му, за да не изпадат от него.

Поставете пилето в средата на подходяща за него тава и около него наредете сармичките на ред или два, залейте ги със зелева чорба - колкото да ги покрийте.

Завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна за около два часа печене, няколко минути преди да извадите тавата от фурната, премахнете фолиото и печете до желания от вас загар.

Това ястие е характерно за Старозагорска област а по точно град Крън, и се приготвя най-често по семейни празници, а на Коледа задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: