Начин на приготвяне
Натъркайте пилето хубаво вън и вътре със сол, черен пипер и го полейте отвътре с прясно изцеден лимонов сок или бира, ако предпочитате.
За сармичките, предварително си пригответе по-малки зелеви листа, без месестите им жили, защото трябва да се получат нежни и деликатни сармички.
Приготвянето на зелевите и лозовите сърми е еднакъв. Разликата е в начина на свиване на сърмите.
Сварете ориза предварително с малко сол. Загрейте олиото в съд на котлона и запържете каймата. Към нея добавете всички подправки на вкус и накрая я объркайте с ориза.
Вземайте листо, сложете по 1 ч.л. от плънката в него и завийте малки сармички. Завийте ги стегнато и ги натъпчете в пилето - колкото побере.
Сложете на дъното на намаслена тава накълцани зелеви листа. От горе сложете пилето, а около него може да разпределите останалите сармички.
Долейте около 1 ч.ч. зелев сок и сложете да се пече в умерено загряна фурна. От време на време поливайте пилето със соса от тавата.
Коментари