Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер тесто»Вързопчета от многолистно тесто с карамелизирани кайсии

Вързопчета от многолистно тесто с карамелизирани кайсии

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Вързопчета от многолистно тесто с карамелизирани кайсии4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Когато искате да направите комплимент на някого, приготвене специално за него вързопчета от бутер тесто"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 пакет
  • кайсии - 10 бр.
  • кафява захар - 4 с.л.
  • масло - 30 г
  • стафиди - 4 с.л.
  • бренди - 2 с.л.
  • бадеми - 20 г натрошени
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 150 г
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - 1 л.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избирам едри и здрави плодове. Измивам ги и отстранявам костилките. 1/3 от тях нарязвам на кубчета, а другата на резенчета. Карамелизирам захарта и маслото. Добавям кайсиите, стафидите и алкохола.

Прибавям предварително запечените и смлени бадеми и оставям пълнежа настрана, за да се охлади.

В купичка разбъркваме яйцето, пудрата захар и сметаната. Овкусяваме с ванилия и лимонова кора.

Плънката ни е готова, затова се заемаме с вързопчетата от многолистното тесто. Слагам тестото върху лист хартия за печене. Нарязвам го на 12 квадрата.

В средата слагам лъжичка от кайсиевата плънка /като предварително отделям в сух съд кайсиевите резенчета/, а върху нея малко от сметаната.

Прихващам четирите крайчета и ги слепвам. Получава се вързопче. С готварската ножица клъцвам до половината крайчетата му и подгъвам навътре като тичинка на цвете.

Загрявам фурната на 200 градуса и изпичам сладкишите за около 25 минути докато се зачервят приятно. Изваждаме от фурната и оставям да се охладят.

Малък трик - по време на процеса на печене връхчето на вързопчето се отваря. Именно в този отвор подреждам карамелизираните резенчета кайсия. Сервираме ги охладени, поръсени с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: