Начин на приготвяне
Избирам едри и здрави плодове. Измивам ги и отстранявам костилките. 1/3 от тях нарязвам на кубчета, а другата на резенчета. Карамелизирам захарта и маслото. Добавям кайсиите, стафидите и алкохола.
Прибавям предварително запечените и смлени бадеми и оставям пълнежа настрана, за да се охлади.
В купичка разбъркваме яйцето, пудрата захар и сметаната. Овкусяваме с ванилия и лимонова кора.
Плънката ни е готова, затова се заемаме с вързопчетата от многолистното тесто. Слагам тестото върху лист хартия за печене. Нарязвам го на 12 квадрата.
В средата слагам лъжичка от кайсиевата плънка /като предварително отделям в сух съд кайсиевите резенчета/, а върху нея малко от сметаната.
Прихващам четирите крайчета и ги слепвам. Получава се вързопче. С готварската ножица клъцвам до половината крайчетата му и подгъвам навътре като тичинка на цвете.
Загрявам фурната на 200 градуса и изпичам сладкишите за около 25 минути докато се зачервят приятно. Изваждаме от фурната и оставям да се охладят.
Малък трик - по време на процеса на печене връхчето на вързопчето се отваря. Именно в този отвор подреждам карамелизираните резенчета кайсия. Сервираме ги охладени, поръсени с пудра захар.