Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад

Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад

РосицаРосица
Помощник Готвач
1195441642
Черен шоколадов мус със супа от бял шоколад
Снимка: Анонимен
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Супа за десерт? Щом е от бял шоколад, всичко е наред"

Необходими Продукти

  • кувертюр - 200 г натурален
  • сметана - 170 мл за готвене
  • масло - 30 г краве
  • жълтъци - 4 бр.
  • белтъци - 2 бр
  • захар - 60 г
  • ягоди - 6 бр за декорация
  • за супата от бял шоколад
  • бял шоколад - 200 г
  • сметана - 200 мл за готвене
  • портокал - 1 бр. само кората и сокът
  • ликьор - 20 мл портокалов (ликьора е по желание за по - наситен вкус)
  • захар - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва с приготвянето на шоколадовия мус. Разбива се сметаната с 1/4 от захарта, докато стане на сняг и се прибира в хладилник. В метална купа на водна баня се разбиват жълтъците с 1/4 от захарта. Водата от долния съд не бива да опира в купата с жълтъците. Добавя се предварително настъргания кувертюр и маслото и се бърка, докато всичко се разтопи.

В отделен съд се разбиват на сняг белтъците с останалата захар и с помощта на дървена или силиконова шпатула се добавят на части към шоколадовата смес. По същия начин се добавят и разбитата сметана. Готовият мус трябва да престои поне 3 часа в хладилник.

Портокаловите кори се настъргват на едро и се бланшират в леко подсолена гореща вода 5 пъти. Портокаловият сок се изстисква и се кипва като се добавят корите и захарта.

След като се карамелизират, може да се добави портокаловият ликьор. В касерола се кипва сметаната и се добавя начупеният на парченца бял шоколад, изчаква се да се разтопи и се прибавят портокаловите кори.

Отстрани на дълбока чиния се слага от шоколадовия мус, сипва се от горещата супа и се декорира с ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: