Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Малки солени кифлички

Малки солени кифлички

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Малки солени кифлички
Снимка: Monika Ivanova
5 / 6
11/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
32
"Малки са и са невероятно вкусно, за да може да им се насладите на една хапка"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 9 с.л.
  • яйце - 1
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • мая за хляб - 1/2 кубче (21 г)
  • сусам - за поръсване
  • сирене - 350 г домашно
  • жълтък - с 2 с.л олио за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма тава и слагаме по средата в направено кладенче 1 бр. яйце, 9 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Стопляме 1 ч.ч прясно мляко /200 мл/и прибавяме ½ кубче мая с 2 с.л. от пресятото брашно и разбъркваме да стане каша и да се разтвори добре маята.

Оставяме да се активира маята в прясното мляко. Прибавяме го към брашното и замесваме меко тесто. После върху набрашнена маса го оформяме на топка. Покриваме топката тесто с кърпа на топло да втаса за 50 мин. Намазваме топката с малко олио, за да не хване кора.

Тестото става двойно като обем, след като втаса. Деля го на две, като го разрязвам с нож по средата. Двете части и оформям на топки. Разточвам топките с точилка на кръг с диаметър около 37 см. Режа кръга на 16 равни правоъгълника. Първо режа през средата на 2, така че да станат 4 равни части и всяка после на 4.

Във всеки триъгълник слагам сирене и само навивам. Получават се 32 малки солени кифли. Нареждам кифличките в тава покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. Разбивам 1 жълтък с 2 с.л олио в малка купа и мажа кифлите отгоре с четка. Поръсваме ги със сусам.

Печем на 180 градуса в загрята фурна до готовност.

Рецептата е от интернет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: