Шоколадова торта с череши

12/06/2017
"За специалните поводи, за рожденните дни или просто защото обожавате сладичко - пригответе най-сочната пролетна шоколадова торта с череши "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции16
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 850
  • Преглеждания за месеца82
  • Преглеждания за седмицата21
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на шоколадовия крем. Загрейте сметаната без да завира и в нея начупете шоколадите. Разбърквайте до пълното им разтопяване. Разбийте жълтъците на водна баня и ги прибавете на тънка струя към топлия шоколад, но не горещ.

Приберете сместа в хладилник за 1час, като периодично я разбърквате. Щом достатъчно се е стегнала прибавете разбитите на сняг белтъци, бъркайки с шпатула до получаване на еднородна смес.

За крема с черешите разбийте за кратко маскарпонето с пудрата захар. Отделно разбийте сметаната и постепенно я добавете към маскарпонето.

Разбъркайте с шпатула, като накрая добавите и нарязаните череши. Докато шоколадовият ганаш е в хладилника и стяга, направете блатовете. В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре.

Смесете яйцата, олиото, айрана, разбъркайте и ги добавете към сухите съставки. Всичко се разбърква, като накрая се добавя и горещото кафе. Разбъркайте отново до получаване на хомогенна смес. Разделете сместа на три еднакви части.

Застелете форма за торта с хартия за печене и намазнете леко стените. Формата, която използвах, беше с диаметър 2 6см. Изпечете три блата на три пъти. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Блатовете се изпичат сравнително бързо за около 10 минути, но проверявайте със суха клечка. Готовите блатове оставете напълно да се охладят.

Във форма за торта сложете единия напълно охладен блат и нанесете от шоколадовия крем. Покрийте с втория блат и сложете крема с череши. Сложете последния блат, притиснете леко с пръсти и покрийте с останалия шоколадов ганаш. Оставете в хладилник за 1 нощ. Украсата е по желание. Аз използвах няколко череши.

Рейтинг

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Елена Стефанова Йорданова
За един кулинар любител,твоите думи са много:)Благодаря ти:)
Пропуснала съм да напиша,че тортата престоява една нощ в хладилник и тогава се освобождава от ринга.Дано това не стане проблем за някой!
2
0
Елена Стефанова Йорданова
Мерси,Дани:)Хич не мога да им докарам перфектния външен вид!Тази торта ни е любима и наистина е шоколадов разкош:)Предпочитам я с малинки,но в момента имах череши!
2
0
Йорданка Ковачева
Не е вярно, че не можеш да ги докараш на външен вид, защото изглежда чудесно. А и прекалено перфектните и изпипани на визия ястия някак изглеждат неестествени и по-скоро приготвени в индустриални условия. А домашното се отличава със уникален чар и е много по-апетитно на вид. Някои торти в сладкарниците и магазините например изглеждат изпипани до всеки детаил, но нито са направени от добри компоненти, нито са вкусни. Има и хубави, разбира се, но говоря за болшинството.
А тази торта, да ,ще е супер и с малинки, даже и с ягодки :) Наистина страхотна рецепта и визия!
1
0
Йорданка Ковачева
Мммм... Приказка!! :) Изглежда неустоима!
2
0