Начин на приготвяне
Разбъркайте маслото и захарта, трябва да се получи пухкав крем. Към него прибавяме яйцето, ванилията и лимоновата кора - може и портокалова, в случая аз не прибавих кора. Прибавяте и брашното и омесете меко тесто - оставяте за 30 минути в хладилника.
Разбийте пудинга с прясното мляко - може и обикновено нишесте (по ваш вкус). Слагаме сметаната заедно със захарта и ванилията на котлона да заврят. Дърпаме от огъня и прибавяме пудинга и разбитите яйца. Връщаме на огъня и оставяме да кипне. Махаме и оставяме да изстине.
Режем сушените плодове, ако са твърде големи, и ги заливаме с алкохола, който сме избрали. Оставяме да престоят 20 минути и след това ги смесваме с вишневото сладко или със сладко, което обичате.
Покриваме дъното на форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточваме на кора и я слагаме върху хартията. Дупчим с вилица тестото. От останалото тесто разточваме ленти и правим стена отстрани.
Обелваме ябълките и ги издълбаваме. Подреждаме ги върху тестото и ги пълним с плънката.
Заливаме ги с крема и слагаме да се пече сладкишът в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 мин.
Хубаво е Старонемският сладкиш по рецепта на Йоли да престои преди да се нареже. Отгоре поръсете по желание c филирани бадеми. Аз поръсих просто с орехи!