Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Захарен сладкиш с мая

Захарен сладкиш с мая

ДаниДани
Новак
3323226723
Захарен сладкиш с мая3 / 3
14/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Хапвайте с удоволствие и без никаква мярка - това е единственият правилен начин за ядене на вкусен захарен сладкиш!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 100 мл
  • мая - 15 г или 1. 5 ч. лъжичка суха
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 100 г /размекнато на стайна температура/
  • брашно - 250 г
  • сол - 1/3 ч. лъжичка
  • ванилия - 1 бр. или няколко капки течна
  • За поръска
  • масло - 50 г /студено от хладилника/
  • захар - 150 г
  • течна сметана - 1 кутийка от 200 мл. неподсладена (30%)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко /не повече от 38 градуса/, с добавени 1-2 ч.л. захар се разтваря маята и се оставя за няколко минути да се активира. Достатъчно е на повърхността да се образува шапка/пяна около 2 см. По този начин сме сигурни, че маята действа.

В дълбока купа се разбиват яйцата /с бъркалка, не се ползва миксер/, не много, колкото белтъкът и жълтъкът да се съединят до еднородност. Добавят се размекнатото масло и ванилията, и се разбива докато сместа се хомогенизира.

Прибавя се маята, брашното се пресява, смесва се със солта и се добавя към яйчно-маслената смес. Бърка се кратко, докато всички продукти се смесят до лепкаво тесто без бучици. Купата се покрива с домакинско фолио и тестото се оставя да втаса около час.

Аз прилагам следния метод: Слагам купата с тесто в микровълновата печка, в едния край слагам чаша с гореща вода и затварям вратичката на фурната. По този начин вътре се образува топла среда, което спомага тестото да втаса по-бързо, без да се налага да включвам фурна на ниски градуси, ако искам да стане по-бързо.

Щом тестото втаса се разстила с намаслени или набрашнени ръце /за не лепне/ в покрита с хартия тавичка, по възможност по-малка /моята е 21 х 21 см./, тъй като тестото не е много, покрива се и се оставя за още 30 минути отново да втаса.

През това време се прави поръската: Смесват се захарта и студеното масло и се намачкват с ръка докато се получат трохи. Прибират се в хладилника докато дойде време да се използват.

В повторно втасалото тесто с намаслен пръст се правят дупки, пръстът трябва да стигне почти до основата. Трохите се разпределят в дупките и равномерно по цялата повърхност на тестото. Тавата се поставя в загрята до 180 градуса фурна и сладкишът се пече 25-30 минути до порозовяване. Тавата се изважда от фурната, повърхността на сладкиша се залива равномерно със сметаната и се връща във фурната за още 10 минути.

Може да се използва и сметана с по-ниска масленост, но с по-висока е по-вкусно. Въпрос на предпочитание. Ако сметаната е подсладена, намалява се малко количеството на захарта за поръската. Готовият сладкиш се нарязва, след като се е охладил напълно. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: