Начин на приготвяне
В топлото мляко /не повече от 38 градуса/, с добавени 1-2 ч.л. захар се разтваря маята и се оставя за няколко минути да се активира. Достатъчно е на повърхността да се образува шапка/пяна около 2 см. По този начин сме сигурни, че маята действа.
В дълбока купа се разбиват яйцата /с бъркалка, не се ползва миксер/, не много, колкото белтъкът и жълтъкът да се съединят до еднородност. Добавят се размекнатото масло и ванилията, и се разбива докато сместа се хомогенизира.
Прибавя се маята, брашното се пресява, смесва се със солта и се добавя към яйчно-маслената смес. Бърка се кратко, докато всички продукти се смесят до лепкаво тесто без бучици. Купата се покрива с домакинско фолио и тестото се оставя да втаса около час.
Аз прилагам следния метод: Слагам купата с тесто в микровълновата печка, в едния край слагам чаша с гореща вода и затварям вратичката на фурната. По този начин вътре се образува топла среда, което спомага тестото да втаса по-бързо, без да се налага да включвам фурна на ниски градуси, ако искам да стане по-бързо.
Щом тестото втаса се разстила с намаслени или набрашнени ръце /за не лепне/ в покрита с хартия тавичка, по възможност по-малка /моята е 21 х 21 см./, тъй като тестото не е много, покрива се и се оставя за още 30 минути отново да втаса.
През това време се прави поръската: Смесват се захарта и студеното масло и се намачкват с ръка докато се получат трохи. Прибират се в хладилника докато дойде време да се използват.
В повторно втасалото тесто с намаслен пръст се правят дупки, пръстът трябва да стигне почти до основата. Трохите се разпределят в дупките и равномерно по цялата повърхност на тестото. Тавата се поставя в загрята до 180 градуса фурна и сладкишът се пече 25-30 минути до порозовяване. Тавата се изважда от фурната, повърхността на сладкиша се залива равномерно със сметаната и се връща във фурната за още 10 минути.
Може да се използва и сметана с по-ниска масленост, но с по-висока е по-вкусно. Въпрос на предпочитание. Ако сметаната е подсладена, намалява се малко количеството на захарта за поръската. Готовият сладкиш се нарязва, след като се е охладил напълно. Да ви е сладко!