Начин на приготвяне
Яйцата се сваряват за около 8-10 минути. Трябва да се твърдо сварени.
Авокадото се смачква с вилица, но и да има видими парченца. Прибавя се наситнен чесън, сметаната, лимонов сок и наситнената чушка халапеньо.
Ако чушката е прекалено люта, а тя е такава по принцип, след като се среже по дължина и се отстраняват жилките и семенцата ѝ, и след това се наситнява. Така ще има по-малко лютивина. Добавя се сол и черен пипер прясно смлян. Разбърква се.
Яйцата се нарязват на кубчета и се добавят, отново се разбърква, само докато се смесят за да не се счупят парченцата. Поръсва се с пресен наситнен кориандър.
Забележка: Тази разядка от авокадо е силно лютива и не е подходяща за деца. За да се получи перфектното Гуакамоле е необходимо да се добави кориандър. Той има своя аромат и вкус, които са незаменими, но при липса на такъв може да се добави магданоз, но няма да е така ароматно и силно на вкус.
Сервира се с препечен хляб.