Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Багети»Лесна френска багета

Лесна френска багета

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лесна френска багета
Снимка: marcheva14
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Разкошни багети, изключително лесни с много хрупкава коричка и неустоим аромат"

Необходими Продукти

  • мая - 11 г суха
  • вода - 500 мл топла
  • захар - 1 щипка
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 930 г бяло
  • царевично брашно - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса. Плоска тава покрита с хартия и поръсена с царевично брашно.

Сухата мая се разтваря във водата с щипка захар. Оставя се да шупне за около 10 минути. Брашното се пресява и се смесва със солта, след което се изсипва шупналата мая. Измесва се тесто, което не лепи по ръката, ако е необходимо е възможно да се добави още малко вода, но внимателно на капки.

Оставя се да втаса в леко намаслена купа, покрито с фолио за около 1 час. Втасалото тесто много леко се премесва, за да излезе въздухът от него. Дели се на 4 равни части, които се оформят на фитили с дължина 30-32 см.

Подреждат се в тавата и се правят разрези с тъничък нож в диагонал. Поръсват се с царевично брашно. Оставят се да втасат отново за около 20 минути.

Пече се на 200 градуса за около 20-25 минути, като във фурната се поставя и купичка с топла вода. Охлаждат се върху решетка.

Източник: My Cooking Book

Забележка: Разкошни багети. Изключително лесни с много хрупкава коричка, а отвътре на места са кухи, така като трябва да е една френска багета.

Разделих продуктите на две и се получиха две багети, около 360 г всяка.

Работих ги изцяло в миксер, след като беше измесено тестото го извадих от миксера и го удрях в плота, като се хваща едната му страна, удря се, тестото се разтегля, отново се събира и се удря в плота отново.

Това го повторих няколко пъти, около 20, което довежда до много еластично и едновременно пухкаво и гладко тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: