Начин на приготвяне
В купа се изсипва водата и се прибавя маята. Разбърква се и се оставя за около 10 мин. да шупне.
Смесват се брашното и солта, разбърква се и половината от него се прибавя към водата с маята. Разбърква се с дървена лъжица и се оставя да втаса за повече от 4 часа.
Това е вид предварителна закваска. След това време се добавя и другото брашно. Тестото е твърде лепкаво и затова може да се хвърлят още 1 до 2 шепи брашно. Измесва се с ръка за около 10 мин. Трябва тестото да стане хубаво, гладко, еластично.
Оформя се на топка и се оставя да втаса за около 1 час. Втасалото тесто се изважда от купата, потупва се с ръце и се разделя на 2 равни части. Всяка част с ръка се оформя на правоъгълник с размери около 15/8 см.
Долната трета се сгъва към средата, също и горната трета към средата, така че да се образува и запечата ръбче. Тази стъпка се повтаря три пъти на парче тесто.
След всяко сгъване на тестото отново се оформя на правоъгълник и последователно се сгъва. По този начин се и разгъва тестото в дължина.
Готовите багети се поставят в предварително приготвен улей от хартия, за да не се разливат при печенето. Оставят се да втасат за около 30 мин.
Прорязват се по-дълбоко с остър нож.
Във фурната, преди да се загрее се поставя на дъното широка и по-дълбока тава, пълна с вода. Тя е необходима за овлажняването на багетите.
Пекат се на 220 градуса за около 15-20 мин.
Източник: The Bread Kitchen
Забележка: Предварителната закваска може да се приготви от вечерта, да се остави на студено и да се изработят багетите на другата сутрин. Времето като часове не е толкова от значение, важното е да има основна предварителна закваска.
Малката френска багета е готова.
Коментари