Курабийки Айчичек

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Курабийки Айчичек
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Всяка добра майка знае - за да са доволни децата, трябва винаги да имат подръка курабийки айчичек"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г меко
  • кисело мляко - 1 в.ч.
  • белтъци - 1 бр.
  • зехтин - 1/2 в.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • брашно - 5 - 6 в.ч. или колкото поеме
  • сирене - 100 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се слагат маслото, киселото мляко, оцет, белтък и зехтин. Разбъркват се хубаво.

След това се добавят сол, захар и бакпулвер. Отново се разбъркват.

Рендосва се сиренето и се добавя брашното - постепенно и по малко. Замесва се меко тесто.

От тестото се откъсват топки с големина на мандарини. Овалват се, сплескват се съвсем малко. Поставят се върху плот и по средата се притискат с дъното на чаена чаша (аз използвах солница).

Чашата не се маха веднага. Около нея по тестото се правят 10 равни разреза, а ивичките, които се образуват, се комбинират по двойки, като краищата им се залепват с пръсти.

Маха се чашата, нареждат се в тава, покрита с хартия, намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. Курабийките се пекат се в загрята фурна на 180 градуса.

Курабийките Айчичек са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: