Начин на приготвяне
Загрявам олиото в голяма тенджера и слагам говеждите опашки да се запържат до зачервяване, като разбърквам непрекъснато.
След това с помощта на решетъчна лъжица ги изваждам и ги оставям настрана в подходящ съд. Отливам и от мазнината, като оставям 1 с.л.
Към нея добавям нарязания лук и го запържвам 3 минути. Наливам портвайна и деглазирам. Оставям да се изпари алкохолът и връщам опашките в тенджерата. 1/3 от чушката и моркова нарязвам на ивици, които съединявам на снопче и привързвам с конец, а другата част нарязвам на кубчета.
Към къкрещите вече опашки добавяме морковите, чушките, пащърнака на едри парчета, дафиновия лист, мащерката, чесъна /цели скилидки/, лютия пипер и останалия бульон.
Оставяме да къкри на слаб огън и след 15 минути прибавяме доматеното пюре и солта. Похлупваме съда и продължаваме да готвим на тих огън 1 час.
Свалям тенджерата от котлона, изваждам говеждите опашки в чиния, за да се охладят, обезкостявам и връщам в супата.
След като супата се охлади, похлупвам съда и го прибирам в хладилника. На другия ден обирам от повърхността на супата замръзналата мазнина и изваждам дафиновия лист. Слагам в супата целите пресни бейби картофи.
Пащърнака изваждам, пасирам на пюре и връщам в супата. Варим 10-15 минути, до омекване на картофите, овкусяваме, ако е необходимо и сервираме с топъл селски хляб.
* Вкусът на тази класическа селска шотландска супа със сочни късчета говеждо месо става по-изразен и наситен, когато я оставим да отлежи една нощ.
* Питателната супа е идеална идея как да оползотворите остатъци от кокали, а и е не по-малко вкусна, ако замените опашките с телешки джолани.