Начин на приготвяне
Месото измиваме, подсушаваме и изрязваме от сухожилия и ципи. Нарязваме на средно големи парчета. Мариновам го в малко вода, към която съм прибавила коняк.*
Поставяме го в съд със студения желиран бульон. *
След като заври, припенваме и варим до омекване на месото. Картофите измивам добре, готвя с коричката /все пак са пресни/. Избрала съм бейби, но ако са по-големи ги срежете на две. Морковите и чушките нарязвам и на ивици, и на резенчета.
Лука нарязвам на едричко. Бульона прецеждам. В глинен съд поставям месото и подготвените зеленчуци. Фасулът и нарязаните ивици привързвам с конец. Тяхната функция е да ароматизират и обогатят вареното ястие.
То се залива с бульона, посолява се, добавя се доматеното пюре и подправките - дафинов лист и пипер на зърна. По желание можете да добавите и суха люта пиперка. Вари се на слаб огън, до сваряване на зеленчуците. Сервира се топло с комат селски черен хляб.
* Ако не разполагате с бульон, като алтернатива можете да замените с вода или купешки телешки. Тази рецепта е характерна за руската кухня. Там костният бульон е на почит, а и вкусовите качества на ястието се обогатяват, защото той е ценен източник на минерални соли, съдържа целия комплекс витамини от група В, в това число и холин и др.
* Към маринатата добавям коняк, защото месото става крехко и сочно, обварява се по-бързо.
Коментари