Грис халва

Росица СтояноваРосица Стоянова
Дарт Вейдър
1k
2k
3k
24/02/2018
"Любим вкус от детството - грис халва с бадеми, която лесно може да приготвите вкъщи!"
Приготвяне15 мин.
Готвене20 мин.
Общо35 мин.
Сготви+1 точка
40 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо228 260
  • Преглеждания за месеца880
  • Преглеждания за седмицата105
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена40

Необходими Съставки

  • грис - 1, 5 ч.ч.
  • мазнина - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.или на вкус
  • вода - 2 ч.ч.
  • бадеми - 1 ч.ч. обелени и леко натрошени, може и орехи
  • лимонена киселина - 15 гр.
  • канела - 1 пръчка
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Мазнината се кипва и в нея се слагат грисът и обелените бадеми. Пържи се, докато бадемите станат златисти и грисът се зачерви.

В отделен съд се кипва водата със захарта. Добавят се пръчката канела и лимонената киселина. Залива се внимателно запърженият грис. Оставяме настрани, докато грисът поеме сиропа.

Докато халвата е топла, се слага във форми, на дъното на които има поставени малко нарязани бадеми.

Когато изстине халвата, се обръща. Получените формички поръсваме с пудра захар.

Рейтинг

5 10
4 10
3 4
2 4
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Георги Георгиев
Стана чудесен и много бързо ! Браво!
0
0
Потребител#240543
Вчера правих от втори опит, защото онзи ден от недоглеждане купих царевичен грис. Затова вчера внимавах и си взех пшеничен, а по-нататък ще правя качамак.
Задължително трябва да се упомене, че се изисква пшеничен грис. Задължително се готви с масло на бавен огън и лимонтозуто е само на върха на ножа, дори не е щипка за такова количество грис. Успех!
Моите варианти са от обърнати купички, гарнирани със сладко от боровинки, с домашен портокалов сироп и с класическата канела на прах.
0
0
Красимир Ненов
Красимир Ненов
06.02.2013 00:45
Луда работа
Как 15 гр лимонена киселина.
7
1
marcheva14
marcheva14
04.06.2017 00:40
Лошото е, че някой даже и не преписва добре рецептите, или си няма никаква идея как се работи грис халва. Рецептата е неточна. Не е упомената какъв вид е мазнината, защото може някой да реши да ползва мас, например, а грис халвата се работи само и единствено с хубаво масло. 15 г лимонтозу е изключено, може, ако се работи промишлено производство. Затова и така съм гласувала - 1.ца.
17
0