Катино мезе с чушки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Катино мезе с чушки
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Най-обичаме мезета с много месо"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г (обезкостено)
  • печурки - 200 г предварително бланширани или консервирани
  • зехтин - 100 мл
  • лук - 2 глави кромид
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лимони - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • люти чушки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Парчето свинско месо (за предпочитане от бут) се намазва със сол и мазнина и се пече във фурната с малко водичка, колкото да се покрие тавата. Пече се, докато водата се изпари съвсем и сосът на дъното на тавичката се сгъсти (да покафенее).

Изважда се печеното месо от тавата, а в нея се налива отново вода и се връща във фурната, за да се разтвори запеченият сос и да се получи кафяв бульон.

За соса: В тигана се запържват в малко мазнина 2-3 супени лъжици брашно и червеният пипер. Прибавя се с бъркане към него бульонът от тавата и се оставя да поври, за да се свари брашното.

Ако бульонът не е достатъчен и сосът е много гъст, се добавя още вода (но не трябва сосът да е прекалено гъст, защото като постои, се сгъстява допълнително).

Овкусява се със сол и когато се свали от котлона, се прибавя сокът от лимона (на вкус), парченце лимон с кората за аромат (лимонът се оставя в соса, за десетина минути и се изважда след това) и черен пипер.

Изпеченото месо се нарязва на кубчета и се изсипва в калайдисано саханче. Към него се добавят нарязаните на ивици бланширани гъби (а може и консервирани от буркан).

Залива се с приготвения сос и се слага на котлона да заври, без да се бърка. Когато е готово, се разпределя в чинии, поставят се във всяка порция кавърма по няколко люти чушки (пресни или печени) и стръкче магданоз за украса.

Катиното мезе с чушки е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
514
40
30
20
11
Дай твоята оценка: