Начин на приготвяне
В 1 кофичка кисело мляко слагаме 1 ч.л. сода бикарбонат и разбъркваме. Оставяме я да се активира и да почне да се надига. Пресяваме брашното в голяма тава. За питките ни трябва към 700 г брашно и още малко за замесване.
Разбиваме 2 яйца в купа. Вътре слагаме захарта и солта. После прибавяме млякото със содата и разбъркваме. Слагаме последно кашкавалената извара.
С шепа слагаме от брашното и разбъркваме, не го изсипваме наведнъж. Пак слагаме брашно и така, докато вече не можем да разбъркваме с лъжица.
Посипваме с малко брашно мястото, където ще месим и прехвърляме тестото. Замесваме меко и пухкаво тесто. Трябва като го натиснем, да се връща обратно.
Оставяме да си почине готовото тесто към 15 мин. Делим го на 4 и разточваме на пласт с точилка. Режем питките с нож на ромбове или правоъгълници. Наливаме олио или домашна свинска мас в тиган и го оставяме да се нагрее на котлона.
Пържим ги в горещо олио в тиган. Обръщаме ги от двете страни. Хапваме, докато са още топлички!